Cioc-cioc, ANAF e la ușa ta. Controale masive, nimeni nu mai scapă, toți banii la verificat

de: Alexandru Puiu
07 07. 2023

ANAF-ul pare mai decis ca niciodată să verifice corectitudinea contribuabililor români în raport cu legislația fiscală. Mii de verificări derulează inspectorii fiscului și se pare că niciun cetățean care ocolește plata de taxe și impozite nu mai are vreo șansă să scape acum.

Numai în luna iunie a acestui an, activitatea ANAF este caracterizată de niște cifre de-a dreptul impresionante, care reflectă efortul uriaș depus de angajați pentru a se asigura că toată lumea își achită responsabilitățile în raport cu statul.

Astfel, în luna precedentă s-au desfășurat peste 3.000 de controale fiscale și peste 1.900 de controale antifraudă la nivelul întregii țări.

Acțiunile ANAF au dus la descoperirea multor nereguli, motiv pentru care a plouat cu sancțiuni. Vorbim practic despre amenzi în valoare de peste 9,4 milioane lei.

ANAF, „crimă și pedeapsă” în toată România. Plouă cu amenzi

Pentru creșterea conformării voluntare, „de la data publicării în Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Notificare de conformare emisă de organul de inspecţie fiscală”, a procedurii de notificare şi a periodicităţii de emitere, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.711/2015 privind modelul şi conţinutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecţie fiscală și până la data de 30.06.2023, organul de inspecție fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 3.742 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 284.168.707 lei”, a transmis Ministerul de Finanțe.

Activitatea intensă a Fiscului nu ar trebui să ne surprindă. De mult timp șefii instituției, vechi și noi, vorbesc despre faptul că ANAF trebuie să apese pedala de accelerație, să se asigure că va crește conformarea voluntară la plata contribuțiilor bugetare, va sancționa pe cei care nu respectă legea și, desigur, va aduce mai mulți bani la buget, aplicând mai ales metode noi precum cele legate de digitalizare.

Se pare că anul 2023 este acela în care ANAF își va îndeplini aceste obiective și va reuși performanța de a îmbogăți considerabil vistieria statului, fie convingând contribuabilii cu vorba bună, fie aplicându-le sancțiuni conform legii.